Varför lyssnar inte politiker när de borde vara folkets röst?
Varför lyssnar inte politiker när de borde vara folkets röst? Att vara politiker är ett av de viktigaste uppdragen i samhället – att representera medborgarna och säkerställa att deras röster blir hörda. Många kliver in i politiken med stora ambitioner och en passion för att skapa förändring. Men varför händer det så ofta att denna drivkraft verkar försvinna när de väl har fått sitt mandat?
Ett löfte om att lyssna – men vad händer sedan?
Som medborgare förväntar vi oss att våra politiker inte bara ska fatta beslut, utan också vara tillgängliga för dialog och frågor. Det är frustrerande när man tar sig tid att skicka e-post, påpeka brister eller komma med idéer, bara för att mötas av tystnad. Tyvärr är det inte ovanligt att politiker – särskilt på lokal nivå – missar chansen att engagera sig med dem som faktiskt är grunden för deras makt: medborgarna. Det är som om vissa glömmer att deras arbete är ett förtroendeuppdrag, där kommunikationen med väljarna borde stå i centrum. Det finns hjältar bland politiker Vi ska inte dra alla politiker över en kant. Det finns de som svarar på mejl, som lyssnar och som agerar när problem lyfts fram.
Dessa politiker är riktiga hjältar. De visar att lyhördhet och tillgänglighet fortfarande kan vara en del av politiskt arbete, och att det går att kombinera ansvarstagande med att vara folkets röst. Ett systemproblem eller en kulturfråga?
Så varför svarar inte fler politiker?
Är det för att de är överväldigade av andra arbetsuppgifter, eller för att det har blivit en kultur där kommunikationen med medborgarna inte prioriteras? Oavsett anledning, så är det ett problem som underminerar förtroendet för politiken som helhet. När människor känner att deras röst inte räknas, tappar de tilltron till systemet. Det blir svårare att engagera sig och ännu svårare att tro på förändring.
Vad behöver förändras?
Politiker måste bli bättre på att förstå att deras styrka kommer från dialogen med väljarna. Här är några tankar om vad som skulle kunna göra skillnad: Ökad tillgänglighet: Inför rutiner för att svara på medborgarkontakter inom rimlig tid. Transparens: Var tydliga med varför vissa frågor tar längre tid att besvara eller hantera. Kulturförändring: Uppmuntra en politisk kultur där medborgarnas åsikter är en självklar del av beslutsprocessen.
Politik handlar om förtroende. Och det förtroendet börjar med att lyssna. Att vara politiker är inte bara att fatta beslut bakom stängda dörrar – det är att stå till svars för dem som gett dig makten. Så till alla politiker där ute: Var folkets röst, inte bara på valdagen, utan varje dag.
Jimmy Steffensen
Publicera kommentar